Voorbereiden op een keizersnede

Binnenkort is het zo ver, dan wordt de kleine man middels een keizersnede geboren. Ik heb deze zwangerschap heel bewust gekozen voor een keizersnede en heb mij daar deze keer ook fijn op kunnen voorbereiden.

Bij de geboorte van Elif werd ik tijdens de uitgerekende datum en een check in het ziekenhuis ermee geconfronteerd wat ik wilde doen. Een keizersnede of natuurlijk bevallen? Ik wilde altijd natuurlijk bevallen, maar door omstandigheden was een keizersnede de meest logische optie. Even enorm slikken was dat, want het plaatje dat ik in mijn hoofd had van hoe het zou gaan was weg. voorbereiden in 4 dagen tijd op zo’n operatie lukt niet echt.

Maar deze keer wist ik al snel ik wil weer een keizersnede. En voor alle mama’s die zwanger zijn en om welke reden dan ook een keizersnede krijgen of willen heb ik wat tips!

Lees je in!

Focus je tijdens je zwangerschap niet alleen op een natuurlijke geboorte. Vaak doen we cursussen omtrent een natuurlijke bevalling, maar wat als het toch een keizersnede wordt? Weet je hoe het zal gaan in het ziekenhuis het dichtst bij jou? Wat voor opties zijn er? Is een gentle c-sectio mogelijk? Wanneer je voorbereid bent zul je merken dat mocht het toch een keizersnede worden je ietsje minder overrompeld zult zijn.

Haal de nodige spullen!

Je zult zien dat na een keizersnede je ook wel wat nodig hebt. Ook al ben je niet vaginaal bevallen je hebt nog steeds kraamverband nodig. Is je litteken mooi geheeld, maar voelt deze ruw en stug? Zorg dan dat je een fijne litteken crème in huis hebt. Besef je ook dat het herstel over het algemeen iets langer duurt. Welke rust kun je pakken en waar moet je iets voor regelen? Ik kon bijvoorbeeld een tijdje niet goed bukken, dus een verschoning mat op goede hoogte was fijn!

Geef jezelf rust

Besef je dat de geboorte via een keizersnede een heel andere impact kan hebben op je. Het gaat wellicht anders dan gehoopt, de controle ligt volledig bij de artsen, je hebt het gevoel dat je iets mist. En daarnaast is het stigma er nog vaak dat een keizersnede “de easy way out is”. Besef dat een keizersnede alles behalve dat is! Het is net zo intensief maar op een andere manier. Het is simpelweg niet te vergelijken met elkaar en moet ook niet vergeleken worden, maar je lichaam heeft recht op dezelfde liefde als iemand die vaginaal bevalt. Het levert net zo goed een topprestatie.

Daarnaast zijn er leuke Instagram pagina’s te volgen rondom een keizersnede. Zo is er bijvoorbeeld de keizersnede club. Een heerlijk account waar ik graag doorheen scroll!

En besef je altijd dat een bevalling net zo onvoorspelbaar is als je zwangerschap. Je hebt verwachtingen maar of deze zo zullen zijn moet nog maar blijken. Wat vooral belangrijk is, is dat je lief bent voor jezelf. Je levert al 9 maanden lang een top prestatie en weet een nieuw mens te creëren. Daar mag je heel trots op zijn!

Veel liefs,

Bibi

Geef een reactie