Wat je wilt weten voordat je gaat verbouwen

De verbouwing is nu al een tijdje aan de gang en het gaat hartstikke snel en soepel. Maar er komen ook dingen bij kijken waar ik totaal geen rekening mee had gehouden.

1. Tegenslagen

Hoe goed je ook alles voorbereid, er gaat altijd wat mis. Bijvoorbeeld in de planning, met het weer of in keuzes. Je moet jezelf hier echt aan overgeven want dit gaat hoe dan ook gebeuren. Probeer je dan ook meer te focussen op het oplossen van tegenslagen.

2. Voorbereiding

Ondanks dat je met een goede voorbereiding niet alles kunt voorkomen kun je het voor jezelf makkelijker maken.

Want wanneer je in de tussentijd dingen wilt veranderen of bedenkt gaat dit bijna altijd geld kosten. En al die kleine aanpassingskosten kunnen enorm snel oplopen.

Maak daarom voor iedere ruimte een duidelijk plan waarbij je over alles nadenkt. Waar wil je bijvoorbeeld stopcontacten, wat voor voor vloer & plinten? Hoe zie je de plafondafwerking voor je?

3. Levertijden

Man o man, hier heb ik me echt een beetje in vergist want voor sommige dingen is de levertijd gigantisch!

Een keuken heeft zoals we allemaal wel weten een enorme levertijd maar waar ik geen rekening mee had gehouden is dat er een tekort is aan installateurs. Hierdoor kan het zo zijn dat je keuken bijvoorbeeld klaar is maar dat de installateur pas na een maand kan.

Maar levertijden kunnen ook op vloeren en bijvoorbeeld badkamermeubels zitten. Het is dus nooit te vroeg om dit soort dingen in een vroeg stadium te bestellen of vast te leggen.

4. BTW Baby

In de verbouw wereld werken mensen heel graag met prijzen zonder BTW. En als jij met prijzen zonder BTW je begroting gaat maken dan gaat het dus mis.

Let dus extra goed hierop en vraag nadrukkelijk of de prijzen BTW bevatten.

5. Planning

Een hele strakke planning hebben wij nooit gehad om er geen strakke einddatum op het huidige huis zit. Dit maakt het extra fijn omdat een verbouwing qua planning snel kan uitlopen.

Een ding wat uitloopt kan namelijk een enorm effect hebben op zaken die erna moeten gebeuren.

Zoals wanneer een betonnen vloer langzamer droogt dan verwacht of later wordt gestort. Dat betekent gelijk dat de vloer later gelegd moet worden en daardoor wellicht ook de keuken later geplaatst kan worden.

Probeer dit goed in de gaten te houden en de stakeholders op de hoogte te brengen.

Wat zijn jouw verbouwing tips?

Veel liefs,

Lotte

Geef een reactie