Omgaan met allergieën

Bij ons thuis hebben zowel mijn man als mijn dochter last van een aantal allergieën en dat maakt koken niet altijd even makkelijk! Zeker ook omdat mijn man en dochter niet dezelfde allergieën hebben. Het is dus altijd in de winkel van belang dat ik alle ingrediënten labels goed lees en kijk of ze dit wel mogen. Je zult snappen dat dit best wel wat moeilijkheden veroorzaakt want ga bijvoorbeeld maar eens Aziatisch koken zonder het gebruik van soja. In de meeste gerechten zit er wel iets van soja in verwerkt. Of wat dacht je van een pesto in je pasta waar geen noten in zitten. Lijkt makkelijker dan dat het daadwerkelijk is.

Maar er zijn tegenwoordig heel veel fijne vervangers te vinden en zelfs vindt je zo nu en dan een artikel dat allergie vrij is! Zo heb je de Free From shop in Apeldoorn zitten, waar je ook heel handig bestellingen kunt plaatsen. Het is met name fijn deze winkel wanneer je glutenvrij moet of wilt eten. Maar ook in de grotere supermarkten zoals de Albert Heijn of de Jumbo zijn tegenwoordig genoeg allergie vrije producten te krijgen. Je moet soms gewoon even zoeken!

Zo ben ik bijvoorbeeld lang op zoek geweest naar glutenvrije, sojavrije en noten vrije sate saus! Vindt dat maar eens! Gelukkig is dit te krijgen bij de glutenvrije webshop! Eindelijk kunnen mijn man en dochter nu ook eens sate saus proeven! Ik ben er namelijk gek op!

Wanneer je uit eten gaat kan een allergie soms best even lastig zijn of wanneer je eters met allergieën over de vloer krijgt! Wat vooral belangrijk is dan is dat je het jezelf niet te moeilijk maakt! Pas een gerecht eventueel aan en ga niet eindeloos op zoek naar dat ene ingredient wat je altijd gebruikt. Soms kan het gewoon niet. Wat ik ook vaak doe en dit doe ik vooral bij mijn dochter eigenlijk. Zo puur mogelijk eten. Onze groenten bijvoorbeeld hebben vaak al genoeg smaak. Neem zoete aardappel. Als je deze in blokjes snijdt en in de oven doet heb je al een heerlijk gerecht! Eventueel maak je het af met wat kruiden, maar zoete aardappel is al heel rijk qua smaak. Een simpele salade is ook altijd goed. Wat groenten en bonen bij elkaar, een sausje van citroen, water, zout en peper en klaar ben je!

Dus mocht je koken en rekening moeten houden met allergieën maak het jezelf dan vooral niet te moeilijk!

Veel liefs,

Bibi

Geef een reactie