Nieuws en social media

Via onze social media kanalen worden we vaak geconfronteerd met nieuws van over de hele wereld. Aan de ene kant ben ik hier blij om, want zo krijgen bepaalde onderwerpen juist meer aandacht. Maar soms verbaas ik mij ook hoe bepaald nieuws continue de focus krijgt en ander nieuws naar de achtergrond verdwijnt.

Toen George Floyd vermoord werd door de politie was dit wereld nieuws. Black Lives Matter kreeg (en krijgt nog steeds) enorm veel aandacht. Iedereen had het erover en er werden meerdere acties gehouden via sociale media! Naar mijn mening juist goed. Belicht deze onderwerpen zodat men verandering kan aanbrengen! Zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt!

Echter verbaas ik mij dan als ik zie dat ander nieuws zo vreselijk weinig aandacht krijgt. Bijvoorbeeld de situatie in Afghanistan. Toen de Taliban alles overnam duurde het behoorlijk lang voordat hier op bv Instagram iets over terug te vinden was. Een paar dagen zag je enkele berichten en dat was het. Zelfs nu we weten hoe vrouwen daar onderdrukt worden en hoe tolken toch vermoord worden lijkt de aandacht ervoor weg.

Dat ondanks dat het zo’n belangrijk onderwerp is en ook een groots onderwerp is. Vrouwenrechten die massaal geschonden worden, moorden en ga zo maar door!

Wat is het dan toch dat bepaald nieuws een hype lijkt terwijl ander belangrijk (en groot) nieuws niet interessant lijkt. Zijn we dan zo selectief in wat “belangrijk” is?

Of zit er ook een beetje “durven” bij? Is een bepaald onderwerp eigenlijk voor jou minder dicht bij je bed maar durf je niet niet mee te doen vanwege reacties?

Hoe denken jullie hierover?

Veel liefs,

Bibi

Geef een reactie