DE BASICS VAN EEN HAPPY, HEALTHY & FIT LIFESTYLE

Als je op het internet zoekt naar tips voor een gezonder leven, kom je al snel terecht bij detoxkuren, supplementen, de ultieme ochtend- of workoutroutines en superfoods. Hoewel deze zeker niet ongezond of slecht (hoeven te) zijn, is dit niet the way to go voor een betere levensstijl. Deze creëer je juist door middel van bewuste, dagelijkse keuzes. Dit kan echter nogal vaag zijn. Daarom deel ik in dit artikel graag een aantal healthy basics waar je iedere dag op kunt letten.

  • Drink genoeg water.

Je lichaam bestaat voor zo’n 70 % uit water. Iedere cel in je lichaam heeft water nodig om te kunnen functioneren. Daarom is het zo belangrijk om genoeg te drinken, namelijk minimaal 2 liter per dag. Als het warm is, als je ziek bent of als je sport, doe je hier nog een schepje bovenop! Koffie en thee (zonder suiker ;)) is ook gezond. Probeer andere drankjes zoveel mogelijk te vervangen door water. 

TIP: Zorg ervoor dat je altijd een gevulde waterfles binnen handbereik hebt. Vergeet je vaker te drinken? Zet dan een timer aan zodat je eraan denkt. Na een tijdje wordt dit automatisme. Er zijn tevens handige apps die je eraan herinneren om te drinken (zoals deze leuke Plant Nanny (zowel voor App Store als Google Play Store)

Kies voor onbewerkte ingrediënten, eet minimaal 2 stuks fruit per dag en kook je eigen maaltijden (met veel groenten).

Een goed gevulde fruitmand en een koelkast vol groenten zijn de manier om aan je dagelijkse energieboost te komen. Groenten en fruit zitten vol vitamines, mineralen en vezels die onmisbaar zijn voor een gezond en sterk lichaam. Door je eigen maaltijden te koken met verse ingrediënten, ben je er tevens zekerder van dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft.

TIP: zoek op de website van het voedingscentrum naar lekkere, gezonde recepten en probeer deze eens uit. In veel steden is er een wekelijkse markt waar je ook seizoensgroenten en fruit vindt. Zo bezoek ik iedere zaterdag de weekmarkt om verse producten in te slaan.

  • Ontspan en geniet!

De huidige maatschappij is behoorlijk hectisch en veeleisend. We staan altijd aan en nemen minder tijd om te ontspannen. Stress heeft echter een grote impact op onze mentale en fysieke gezondheid. Door erachter te komen wat je energie geeft en hier meerdere keren per week aandacht aan te besteden, zorg je ervoor dat je in balans blijft en je meer energie hebt om je to do-lijst af te vinken. Zo plan ik minimaal 1 avond per week tijd voor mezelf in. Dan ga ik bijvoorbeeld in bad, zet ik netflix op of maak ik een lange wandeling.

TIP: maak een lijstje van je energievreters en energiegevers en probeer iedere week minimaal 1 moment in te plannen voor een energiegever. Meer hierover lees je in dit artikel.

  • Zorg voor een goede nachtrust.

Slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid.  Probeer iedere nacht 7-9 uur te slapen. Heb je een keer een kortere nacht gehad? Gun jezelf dan een goed ontbijt en probeer een middagdutje te doen. 

TIP: creëer een rustige avondroutine zodat je ontspant en lekker kunt slapen. PS. Verban je mobiel uit je slaapkamer! Meer over slapen en tips voor een goede nachtrust lees je hier.

  • Beweeg meer.

Misschien heb je het al eens gehoord: zitten is het nieuwe roken… Belangrijk dus om voldoende te bewegen. Dit hoeft natuurlijk geen flinke workout te zijn! Probeer per week 150 minuten matig intensief te sporten en af te wisselen tussen cardio en krachttraining. Op rustdagen kun je bijvoorbeeld een wandeling maken of een rustige (online) yogasessie volgen.

TIP: Probeer dagelijks minimaal 8.000 stappen te zetten. Dit komt neer op 2 wandelingen van een half uur. Je kunt er ook voor kiezen om je fiets of auto iets verder weg te parkeren of vaker de trap te nemen.

Met andere woorden….

Er is geen quick fix als het aankomt op een gezonder, fitter en gelukkiger leven. Wel zijn er een aantal basics en gewoontes die op een duurzame manier een happy, healthy & fit lifestyle creëren. Onthoud: het is immers geen sprint maar een marathon! 

Wil je meer tips over een gezonder leven of heb je begeleiding nodig bij het creëren van goede gewoontes? Neem dan een kijkje op mijn website of instagram en neem contact met me op! Ik help je graag om happy, healthy & fit te worden (en te blijven) ;).

Veel liefs,

Lot

Geef een reactie