Altijd maar meer nieuw

Nieuw, het is zo’n woord waar we helemaal mee dood worden gegooid en wat een enorme trigger is voor veel mensen (net zoals voor mij trouwens).

Maar ik dacht er laatst wat langer over na en wat is het toch met het woord nieuw.

Veel grote ketens gebruiken deze term om bijvoorbeeld te laten weten dat er een nieuwe collectie in de winkel hangt. Maar waar er vroeger 2 nieuwe collecties per jaar waren (zomer / winter) zijn er nu bijna wekelijks nieuwe collecties.

Want de grote ketens weten dat steeds nieuw aanbod zal leiden tot meer aankopen en meer winst.

Maar hebben we al die nieuwe collecties wel nodig? Want hoeveel kleren kan een mens nodig hebben? En dan is de kwaliteit bij sommige ketens ook nog eens slecht waardoor dit nieuwe item na 3 keer dragen alweer kan worden weggegooid. Super zonde en slecht voor het milieu!

Ik probeer me daarom bewuster te zijn van dit hele gebeuren. En het is echt niet erg als je graag shopt maar probeer het op zo’n manier te doen dat een kledingstuk niet snel bij het afval verdwijnt door het of vaak te dragen of bijvoorbeeld door te verkopen of aan een vriendin te geven wanneer jij het niet meer draagt.

Veel liefs,

Lotte

Geef een reactie