Zalm uit de oven

Persoonlijk ben ik echt gek op zalm! Ik eet dit dan ook minimaal 1 keer per week om via deze weg de gezonde vetten binnen te krijgen en omdat het op zoveel manier te eten is. Rauw op een toast, door de pasta of uit de oven! Vandaag laat ik jullie zien hoe je zalm in de oven het lekkerst kunt bereiden en hoe de zalm smeuïg blijft en niet helemaal uitdroogt.

Wat heb je nodig?

  • Een oven (uiteraard)
  • Aluminium folie
  • Koolzaad olie
  • Zalmmoot
  • Mandarijn
  • Komijnpoeder
  • Ui en jalapeño chutney
  • Verse dille
  • Zwarte peper
  • Amandelpoeder

Hier in Doha koop ik vaak de zalm van de Ikea, deze is namelijk lekker en niet te duur want als je verse zalm hier koopt bij de supermarkt ben je per zalmmoot al gauw 15 euro kwijt. Dit maal 3 en dan nog al het andere erbij wordt dan toch wel erg prijzig, zeker als je dit vaker in de week haalt. In Nederland zijn de prijzen gelukkig wat minder hoog als hier!

Allereerst verwarm ik de oven voor op 200 graden, ik wil deze juist niet te hoog zodat het garen langzaam gaat en de smaken goed intrekken. Ondertussen leg ik de aluminium folie op het aanrechten bestrijk ik deze met wat koolzaadolie.

Koolzaadolie kan goed tegen hoge temperaturen en bevat evenals de zalm omega vetten. Zeker voor onze dochter gebruik ik dit vaak om in te bakken! Ook bijvoorbeeld de aardappelen.

Dan leg ik de zalm op de olie en zorg ik dat deze volledig gedekt is met olie. Vervolgens kan ik alvast van zoete soja saus en komijnpoeder over de zalmmoot doen.

Snijd de mandarijn in dunne plakken en was de dille. De dille kun je vervolgens in beetje “afscheuren”. Leg de mandarijn op de zalm en strooi hier wat dille overheen.

Vervolgens strooi ik wat amandelpoeder op het geheel en dit mag best behoorlijk wat zijn. Als laatste voeg ik naar behoefte nog wat peper toe en vouw ik de folie dicht.

Leg de zalm in de oven en kijk na zo’n 15 minuten even hoe het ervoor staat. Omdat ik een grote oven heb die snel erg heet wordt hoeft de zalm hier niet mega lang in de oven. Wat ik soms doe is dat als de zalm bijna klaar is ik deze buiten de oven laat doorgaren. Zo gaat het iets langzamer, maar wordt de smaak wel erg lekker en blijft de zalm zacht!

Succes!

Veel liefs,

Bibi

Geef een reactie