Hormonen

Sinds mijn zwangerschap merk ik dat mijn hormoon huishouden niet meer hetzelfde is. Mijn ongesteldheid is verandert, mijn eetlust verandert gedurende de maand enorm en mijn huid heeft echt heel wat te verduren.

Inmiddels is mij wel duidelijk geworden dat hormonen echt enorm belangrijk zijn en dat deze veel invloed hebben op mij. Ik heb daarom enige tijd geleden besloten dat ik mij hierop wil focussen en inzicht wil krijgen in hoe ik mij voel gedurende de maand en of dit per maand anders is.

Na een paar maanden merkte ik dat halverwege de periode tussen 2 ongesteldheden ik heel veel honger kreeg en dat het eigenlijk niet uitmaakte wat ik at, zolang ik maar at. Uit gemak greep ik naar chocolade en fastfood. En jahoor daar kwamen de pukkels weer, hield ik door oa het zoute eten veel vocht vast en zat ik totaal niet lekker in mijn vel.

Doordat ik nu alleen tussen 12 en 8 eet beperk ik mijzelf al meer, maar de kunst is nu dat ik in die 8 uurtjes gezonde en goed vullende voeding pak. Door deze relatief simpele verandering merk ik al een enorm verschil! Mijn gewicht schommelt niet zo evenals mijn hormonen. Er is meer balans en dat voelt erg goed!

Consistentie helpt dus, evenals een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Dat is niet altijd makkelijk zeker niet als je echt cravings krijgt. Ik grijp in deze periode naar iets kleins en zoets en zie dat dan als mijn “beloning” en dat voelt prettig en werkt voor mij!

Een andere ding wat ik gemerkt heb wat mijn hormonen in “bedwang” houdt is om echt tijd te nemen voor mijzelf. Even niet door razen en ontspanning vinden.

Self love and self care gedurende de cyclus werkt en relativeren. Ben ik onrustig door de verandering van hormonen dan vertel ik dit aan mijn man en dat werkt. Hij weet inmiddels precies dat hij me dan even moet laten en niet te zwaar eraan moet tillen als ik wat botter ben. Mij geeft dat ook ademruimte en juist doordat ik mij zo gefocust heb op hoe zijn mijn hormonen en wat heb ik nodig herken ik mijn patroon en kan ik hier verandering in brengen.

Ik ben benieuwd hoe dit zal zijn mocht ik ooit een tweede kindje hebben!

Veel liefs,

Bibi

Geef een reactie