A life on our planet by David Attenborough

Vandaag staat deze Travel Thursday blog niet in het teken van reizen en vakanties maar in het teken van een hele goede en belangrijke documentaire over de wereld en het klimaat. De documentaire van David Attenborough, A life on our planet.

David is ondertussen al 94 jaar oud en heeft in zijn leven de hele wereld over gereisd om nieuwe plekken te ontdekken maar met name ook vanwege de pracht van de natuur en de dieren die er wereldwijd te vinden zijn. De natuur en het milieu gaan hem echt aan het hart.

Toen hij begon met reizen, als twintiger zag de wereld er totaal anders uit. Een van de meest grote verschillen met die tijd was het aantal bewoners op deze planeet in vergelijking met de hoeveelheid die er nu is. Maar daarnaast ook wat dit voor effect op de natuur en het klimaat heeft gehad. En dat is zoals we allemaal wel heel goed weten absoluut geen goed effect.

David kon vroeger dagenlang rondtrekken zonder menselijke invloeden te zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regenwouden. Die niet voor niets de ”longen van de aarde” worden genoemd. En sinds enkele decennia steeds kleiner en kleiner worden omdat er zoveel bos wordt gekapt.

Ik sta nu heel graag stil bij deze documentaire omdat het heel goed, eerlijk en ook pijnlijk uit en blootlegt wat we met zijn alle aan het doen zijn en wat voor verschrikkelijke gevolgen dit gaat hebben wanneer we onze manieren niet gaan veranderen.

De eerste helft van de documentaire wil je het liefste in een hoekje kruipen om te huilen van ellende omdat het echt niet mals is wat je hoort maar wat zo mooi is aan deze docu en aan David is dat hij ook heel goed en duidelijk de vinger op de zere plek weet te leggen. Het laatste deel van de documentaire laat hij namelijk goed zien hoe we dit kunnen veranderen en dat we nog niet te laat zijn. Dat is ook fijn om te weten toch?

Wat mij betreft is dit een echte must see (dit zou eigenlijk ook op scholen getoond moeten worden) voor iedereen! Want de aarde en het klimaat gaat ons namelijk allemaal aan.

Dus in plaats van dat we nu met vakantie kunnen, kunnen we de wereld ook even bekijken door de ogen van David. Het zal je absoluut niet teleurstellen, beloofd!

Ps. je kijkt deze docu op Netflix.

Veel liefs,

Lotte

Geef een reactie