Manava het interview

Dat wij ons steeds meer verdiepen in merken die iets bijdragen aan de wereld is inmiddels wel bekend en doordat wij altijd op zoek zijn naar nieuwe pareltjes kwamen wij terecht bij het prachtige merk MANAVA.

Toen Ka-Lai Chan in 2016 naar Cambodja vertrok om daar twee maanden als vrijwilligster te werken begon (onbewust) haar reis samen met vele vrouwen uit dit indrukwekkende land. Initieel startte ze haar reis om mensen met een beperking te helpen en te verbinden met kunst en design, maar tijdens haar reis kwam Ka-Lai in aanraking met lokale vrouwen en zij maakte grote indruk op haar.

Dat het leven in andere landen voor vrouwen erg zwaar is, is mij inmiddels sinds ik in Doha woon wel duidelijk geworden en wanneer Ka-Lai mij verteld dat vrouwen in Cambodja gemiddeld tussen de 55 en 75 USD per maand verdienen besef ik mij dat dit enorm weinig is, laat staan als je meerdere kinderen hebt.

De Utrechtse besloot om te blijven en te kijken wat ze kon doen met haar vak en haar kennis om deze vrouwen te helpen. Het weven van manden en andere producten is een vak apart en daar zijn deze vrouwen enorm goed in.

MANAVA, wat in het Sanskrit mensheid betekend werd hier in 2016 samen met haar zakenpartner Baraing Tho opgericht. Inmiddels werken er 24 vrouwen en is het inkomen van deze vrouwen verdubbeld. Naast dat dit natuurlijk fantastisch is, ben ik ook ontroerd door het feit dat de vrouwen kwaliteits weef- en ontwerp trainingen krijgen om hun creativiteit te ontwikkelen.

In ons welvarend kikkerlandje vinden wij vaak al dat we als vrouw achtergesteld worden, dat mannen meer kansen krijgen. In dit soort landen, ook naar aanleiding van de verhalen die ik hier in Doha hoor van vrouwen, is een kans er überhaupt vaak niet en is het kei en keihard werken voor een te mager loontje. Laat staan dat vrouwen de kans krijgen zich te ontwikkelen.

In 2022 hoopt Ka-Lai een team van 50 vrouwen en diens familie te ondersteunen en MANAVA zodra het kan naar de beurs te brengen.

Bibi met de PATAGA bag

Naast dat wij beide de producten prachtig vinden en het echt pareltjes zijn is het zo fijn te weten dat het product waar jij van geniet op een eerlijke manier gemaakt is en diegene hieraan verdient.

Lotte met de SYUTI ONE

Wij kregen een aantal producten toegestuurd en de wat ons opviel naast dat het prachtige producten zijn is dat je het vakmanschap terug ziet! De liefde die hierin gestopt is, is zichtbaar en de kwaliteit is echt goed. We zullen jullie binnenkort meer laten zien van de producten, maar als je al nieuwsgierig geworden bent, neem dan vooral een kijkje op

www.Manava-Cambodia.com

Veel liefs,

Bibi en Lotte

Geef een reactie