Een interview met Lucienne van Khaya Woodware

Laatst schreven we al over het prachtige merk Khaya Woodware en deelde we ons enthousiasme hierover met jullie. Omdat we zo gek zijn op dit mooie duurzame merk leek het ons leuk om jullie een kijkje “achter” het merk te geven en een van de oprichters hiervan te interviewen. Namelijk Lucienne.

Lucienne is Khaya Woodware samen met haar vriendin Stephanie begonnen en de producten zijn sinds juli te koop via hun webshop. Maar al een aantal jaar geleden hadden deze vriendinnen het idee om een eigen merk met een duurzaam karakter samen op te richten.

Ze kennen elkaar vanwege hun werk in de duurzame energiewereld en dan met name windenergie. Vanuit daar ontstond ook het eerste duurzame idee: het maken van tassen door het recyclen van verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt voor windmolens. Een super tof en duurzaam idee maar helaas bleek dit niet op een rendabele manier te kunnen.

Maar het bleef bij beide dames kriebelen om toch samen iets op te zetten met een duurzaam karakter. 

Doordat ze voor werk regelmatig in Azië waren, kwamen ze in Taiwan bij toeval in aanraking met producten gemaakt van Khaya hout. Een prachtige houtsoort die een hele mooie en unieke kleur en uitstraling heeft.

Na wat onderzoek en giswerk kwamen ze erachter dat dit hout afkomstig was uit Vietnam. En zo ontstond het idee om van dit bijzondere hout servies te laten maken en te verkopen onder de merknaam Khaya. Doordat het hout van een snelgroeiende boomsoort afkomstig is (van lokale plantages) en alles dichtbij de bron verwerkt wordt, zijn de producten ook nog eens heel duurzaam.

Daarnaast is hout natuurlijk veel beter voor onze aarde in vergelijking met bijvoorbeeld plastic en dat willen deze inspirerende vrouwen ook bereiken. Door duurzame opties qua servies mogelijk te maken, zodat er meer milieubewuste en ethische keuzes gemaakt worden. Want door te kiezen voor tijdloze natuurlijke items, die ons ecosysteem niet aantasten en de hedendaagse wegwerpcultuur niet voeden, ben je pas echt milieubewust bezig.

Op dit moment wordt er flink ontwikkelt qua nieuwe producten en wordt de inspiratie hiervoor met name in de natuur gezocht. Denk aan bladeren van een boom of aan schelpen. Deze vormen lenen zich uitstekend voor het ontwerpen van nieuwe serveerschaaltjes.

Maar daarnaast denken deze ondernemende vrouwen ook na over een toevoeging van bijvoorbeeld kinderservies aan deze mooie collectie.

Momenteel wordt Khaya in Nederland en België verkocht en dat is niet geheel toevallig. Want Lucienne komt uit Nederland en Stephanie in België.

Maar natuurlijk is er ook de ambitie om door te groeien in Europa en op den duur in bijvoorbeeld mooie concept stores verkocht te worden.

Wat deze dames ons nog als tips kunnen meegeven met betrekking tot het opzetten van een bedrijf? “Gewoon doen, volg je hart, ga het proberen! Want anders blijf je je afvragen, wat als…..? En stel realistische doelen, begin rustig met de opbouw, leg jezelf niet  te veel druk op; bijschaven van plannen kan altijd nog”. En daar kunnen wij ons volledig bij aansluiten!

Over aan aantal weken wordt de huidige collectie weer aangevuld met nieuwe toffe items en daar kijken wij enorm naar uit.

Neem voor meer informatie vooral eens een kijkje op het Instagram account en de webshop van Khaya Woodware.

Veel liefs,

Lotte

Geef een reactie