Het effect van stress

Afgelopen week las ik een artikel in de Volkskrant dat ging over hartfalen bij redelijk jonge en gezonde vrouwen wat erg opvallend was.

Want deze vrouwen zijn gezond, niet te dik en hebben goede aderen. Maar toch wordt een percentage van deze vrouwen jaarlijks getroffen door een hartaanval / hartinfarct.

En wat is dan wel de reden gezien ze fysiek gewoon gezond zijn? Dat is waarschijnlijk stress!

Toen ik het hele artikel had gelezen was ik wel even stil. Want persoonlijk weet ik wat voor een ziekmaker stress is maar dat het zoiets levensbedreigends kan veroorzaken vind ik best wel schokkend.

Daarom vond ik het belangrijk om hier eens bij stil te staan. Want door bijvoorbeeld het streven naar perfectie, geen balans hebben tussen werk en gezin of een scheiding kunnen stresslevels zo omhoog schieten dat het letterlijk levensgevaarlijk kan worden.

Nu zijn bovenstaande situaties natuurlijk ook zeker stressvol te noemen maar laten we er bij elkaar goed op letten dat het ons niet teveel wordt en we niet iedere dag gebukt gaan onder stress.

Want vrouwen hebben vaak niet dezelfde bekende symptomen die mannen vaak hebben voorafgaand aan hartfalen.

Ik ben natuurlijk absoluut geen dokter maar ik geloof er ook ontzettend in dat we stress in ons leven zo veel mogelijk moeten minimaliseren.

In mijn eigen leven heb ik een aantal maanden flinke stress gekend en dat heeft zich ook lichamelijk bij mij geuit. Gelukkig niet op een levensgevaarlijke manier maar het werd bij mij ook fysiek duidelijk.

Iedere dag flinke hoofdpijnaanvallen, buikpijn en haaruitval. Nu kunnen wij mensen deze symptomen heel makkelijk negeren en bijvoorbeeld paracetamol nemen maar het is dus belangrijk dat je naar je eigen lichaam luistert want het geeft zo goed aan wanneer het teveel is.

Fijne dag!

Veel liefs,

Lotte

Geef een reactie