Black lives matter

Je zult het vast meegekregen hebben wat er op dit moment aan belangrijke ontwikkeling in de wereld speelt. Ik vind het dan ook belangrijk dat Dutch Gigil zich ook laat horen in deze ontwikkeling.

De afgelopen dagen heb ik tig filmpjes, speeches, demonstraties, acties en noem maar op bekeken. Soms met een brok in mijn keel, soms met boosheid, soms een leermoment en soms het gevoel alsof mijn hart brak. En sommige van die filmpjes zitten op mijn netvlies gebrand. Ik vraag mij aldoor maar af hoe kan het toch dat er mensen zijn die anderen op huidskleur kunnen veroordelen? Wat gaat er dan in je gedachte om wanneer je hierop oordeelt over iemand?

Zelf ben ik half Turks, mijn vader is Turks en mijn moeder is Nederlands. Helaas heb ook ik met racisme te maken gehad. Gelukkig niet in de mate waarin sommige mensen dit op dagelijkse basis moeten ervaren, maar toch wel gevoeld hoe naar het is als mensen afgaan op bijvoorbeeld je Turkse achternaam of je ietwat getinte huidskleur.

En na zoveel jaar en zoveel onnodige situaties zou je toch zeggen dat men leert voor elkaar op te komen en te staan tegen racisme! Racisten zelf zijn naar mijn idee te dom om qua inzichten te veranderen, maar wij kunnen wel onze manier van omgaan met racisten veranderen en dat zijn we ook verplicht naar elkaar. Althans dat is mijn opinie.

Geïnteresseerd zijn in elkaar en onze kinderen leren dat huidskleur verschillen juist mooi zijn ipv dit als iets lelijks zien! Blanke mensen zien er toch ook niet allemaal hetzelfde uit? Waarom kunnen sommige het verschil in huidskleur dan niet als iets moois zien ipv iets lelijks?

Ik zal mij nooit volledig kunnen inleven in het gevoel dat sommige mensen hebben die ervaren hoe het is om op basis van huidskleur veroordeeld te worden. Wat ik wel kan is mij nu actiever opstellen voor Black Lives Matter!

Mijn dochter probeer ik dagelijks (niet naar aanleiding van deze ontwikkelingen maar sowieso al) te leren dat vriendelijk, respectvol en open naar anderen zijn belangrijk is. Ik hoop dat zij opgroeit in een wereld waarin meer mensen dit van huis uit meegekregen hebben, want je wordt niet racistisch geboren maar je leefomgeving kan je wel zo vormen op jonge leeftijd!

Lieve mensen laten we open zijn naar elkaar, luisteren naar elkaars ervaringen en leren van en met elkaar. In mijn ogen is elke huidskleur mooi en is juist het feit dat we allemaal anders zijn iets wat ons als mens zo speciaal maakt.

Fijne zaterdag allemaal!

Veel liefs,

Bibi

Geef een reactie