Naar huis

Vluchten worden geannuleerd, vakanties gecanceld en je komt zelf sommige landen gewoon niet meer in, kortom het is maar een rare tijd vindt je ook niet?

Men moet thuis blijven en vele van ons zullen dat nu ook een fijner idee vinden dan dat zij de wereld over moeten en ergens in een hotel vast zouden zitten. Zelf wilde ik naar Nederland gaan deze maand samen met mijn dochter. Eindelijk de opa’s en oma’s weer eens zien en de eerste lente zonnestraaltjes zien. Helaas is het even niet anders en ook hier in Doha zit alles nu vast. Qatar is in lockdown, er wordt verwacht dat je thuis blijft.

Onlangs kwam er een bericht voorbij dat Qatar Airways door blijft vliegen en passagiers naar huis blijft brengen. Iets wat nu niet voor elke maatschappij meer geldt. Dit kleine berichtje dat voor vele wellicht als muziek in de oren klinkt zette mij aan het denken. We kunnen naar huis, een veilig thuis, we hoeven niet op reis. Maar al die mensen die juist van huis moeten vluchten en hun toevlucht zoeken in de Westerse wereld kennen dat gevoel juist niet. Konden zij maar naar huis, in plaats daarvan zitten zij vast in vluchtelingenkampen waar het soms enorm koud en guur is. In afwachting tot ze verder kunnen reizen naar wat?

Vandaag wil ik met de blog graag jullie aandacht hiervoor vragen. Even geen nieuwe reisproducten of mooie bestemmingen, maar een momentje van bezinning waarin we ons beseffen dat naar huis niet eens zo vanzelfsprekend is.

Een stichting die mij enorm aangrijpt is Because we Carry. Zij zetten zich op Lesbos in om gezinnen te helpen. Moeders die moeten bevallen in een ziekenhuis en van daaruit vaak zonder spullen, kleding, benodigdheden voor de baby terug keren naar hun vluchtelingenkamp. Geen veilig thuis zoals wij dat kennen en waar wij ons nu massaal schuilhouden omdat we niet ziek willen worden of anderen ziek willen maken. Maar waar is hun veiligheid in deze toch al extreem kwetsbare situatie?

Because we Carry zet enorm mooie acties op en helpen deze vrouwen echt! Onlangs verzamelde zij huispakken. Deze zijn voor vrouwen waarvan hun kleding “vies”  geworden is tijdens de bevallen en ze alleen nog een slip van gaas hebben met een stuk maandverband. Ze hebben geen geld om een taxi te nemen, staan daar met hun pasgeboren baby en zonder kleding op straat. Mijn eerste gedachte is; dit kan echt niet!! En zo denkt Because we Carry hier ook over! Daarom zetten zij dus mooie acties op touw!

img_5916

Een reis is niet voor iedereen een fijne reis en het gevoel hebben dat je in tijden als deze naar huis wilt zullen vele van ons wel kennen. Een onveilig gevoel als je naar de supermarkt gaat, want kom je met iemand in aanraking die ziek is? Deze vrouwen hebben helemaal geen gevoel van veiligheid. Wie weet een mooi moment om anderen te helpen vanuit ons veilige thuis!

 

 

Veel liefs en stay safe allemaal!

Bibi

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie