Waarom verantwoorden we ons zelf steeds?

Iets wat mij al een hele lang tijd op valt is hoe vaak mensen zichzelf tegenover anderen verantwoorden. Al om de meest onbenullige dingen!

Het lijkt wel of we ontzettend bang zijn om anderen voor het hoofd te stoten of dat men een bepaalt beeld van ons krijgt wat we niet willen.

Ook op de werkvloer merk ik dit vaak. Veel mensen vinden het ontzettend moeilijk om nee te zeggen en proberen zich te verantwoorden wanneer ze dit wel doen in plaats van een simpele nee.

Maar als we hier eens langer over na denken slaat dit natuurlijk helemaal nergens op. Want het antwoord op een vraag kan en mag gewoon een nee zijn. Zonder een heel betoog te houden waarom je überhaupt nee zegt.

Daarnaast moet en hoef je naar mijn idee helemaal niet aan iedereen verantwoording af te leggen. Want als ik geen zin heb om ergens naartoe te gaan om wat voor een reden dan ook zou dat voldoende antwoord moeten en mogen zijn in plaats van mijzelf te gaan verantwoorden waarom ik ergens geen zin in heb.

Daarom ben ik een voorstander voor een meer ”sorry not sorry” mentaliteit en dus ook een hele grote voorstander voor het minder ver en beoordelen van mensen hun beslissingen en antwoorden.

Veel liefs,

Lotte

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie