Relativeren

Wonen in een buurt waar je tussen mensen woont die het erg goed hebben en vele ziet die erg rijk zijn kan er natuurlijk voor zorgen dat mensen naast hun schoenen gaan lopen. Terwijl er ook een totaal andere kant is in dit land.

Ik ben veel thuis aangezien ik niet werk en zie het personeel van het gebouw waar wij wonen vaak. Als ik een wandeling ga maken de tuinmannen die het park tot in detail bijhouden. De mannen die mijn boodschappen op de band leggen en inpakken. Deze mensen werken keihard, de nanny’s die dag in dag uit voor andermans kinderen zorgen en hun eigen kinderen in hun thuisland hebben moeten achterlaten.

Ik schreef al eerder dat mij dit erg aan het denken zet. Vaak ben ik mij bewust van het feit dat we het in Nederland over het algemeen goed hebben! Als je echt wilt kun je een goed leventje leiden, iets wat voor deze mensen vaak niet in de wieg gelegd is. Het is dus een “geluk” met waar je geboren wordt en welke kansen je krijgt. Althans zo denk ik erover.

Onlangs sprak ik met een van de nanny’s, zij heeft 3 kinderen in de Filipijnen wonen en zorgt hier voor een andermans kindje. Ze ziet haar kinderen wellicht 2 keer per jaar. Toen ze dit mij vertelde brak mijn hart eerlijk gezegd een beetje. Ik zou het mij niet kunnen voorstellen dat ik mijn dochter maar 2 keer per jaar zie. Doordat ik veel in aanraking kom met deze mensen doet het mij ook vaak beseffen dat ik me soms zo druk kan maken om de meest onzinnige dingen.

Relativeren is dan het sleutelwoord en je beseffen dat je het eigenlijk best wel prima hebt. Natuurlijk zorgt geld er niet altijd voor dat je het vanzelfsprekend goed hebt, gezondheid is wat dan werkelijk belangrijk is. Maar het feit dat we in het westen over het algemeen kunnen zeggen dat we kansen krijgen daar ben ik me bewust van geworden dat dat zeker niet vanzelfsprekend is. Je gezin bij elkaar hebben lijkt zo normaal, terwijl ik nu zie dat dit voor velen niet normaal is.

Laten we in dit nieuwe jaar onze kansen met beide handen aanpakken en ze goed benutten want we mogen blij zijn dat we die krijgen of zelf kunnen creëren!

Veel liefs,

Bibi

Geef een reactie