Sinterklaas en Piet

Het is bijna zover, Sinterklaas en zijn Pieten komen weer in het land! Een feest waar ik als kind altijd zo blij van werd en tegelijkertijd zo enorm spannend vond. Ik kan me nog goed herinneren hoe belazerd ik mij voelde toen ik te horen kreeg dat Sinterklaas helemaal niet bestond! Nu jaren later is het aan mij de beurt om mijn kleine meisje mee te nemen in ons verzonnen verhaal over de man die alle cadeautjes samen met zijn Pieten uitdeelt. Toch heb ik hierbij een dubbel gevoel gekregen en dat komt niet omdat het een verzonnen verhaal is.

De afgelopen jaren is er enorm veel gedoe geweest rondom de Pieten. Ik noem ze bewust al geen zwarte Pieten meer, want dat is tegenwoordig toch wel enigszins achterhaald. Wellicht ook omdat ik bang ben dat als ik ze wel zo zou noemen ik boze reacties zou krijgen. En daar heb je het eigenlijk al, er hangt een nare sfeer rondom dit ooit zo leuke voor kinderen bedoelde feest.

Ik weet nog goed dat ik zo’n 2 jaar geleden op mijn werk (bij een peuterspeelzaal) even langs kwam om het Sinterklaas feest mee te vieren. Ik zong heel enthousiast het liedje mee zoals ik het al mijn hele leven kende. Daar kwam de boze blik van een van de medewerkers. Zonder dat ik er ook maar iets vervelends mee bedoelde en me van geen kwaad bewust was beledigde ik duidelijk iemand anders in de ruimte. Dat zette mij toen erg aan het denken. Ik kan erin komen dat mensen zich beledigd voelen door de zwarte Pieten, maar wat ik niet snap is dat er gelijk een boze reactie moet komen. Had ze mij aangesproken en aangegeven dit niet leuk te vinden had ik mijn excuses aan haar aangeboden en kunnen uitleggen dat dit meer automatisme was dan dat ik er iets mee bedoelde.

Ik geloof erin dat het tot op zeker hoogte goed is om kritisch naar dingen te kijken, maar ik geloof er ook in dat men in plaats van direct boos worden ook ruimte moet nemen om zich af te vragen waarom de ander iets doet.

Zelf moet ik eerlijk zeggen dat ik Pieten met zwarte vegen of gekleurde vegen of gewoon gekleurd geen enkel probleem vind. Het gaat toch immers om het feest dat we voor kinderen neer kunnen zetten! Dat is wat ik werkelijk belangrijk vind. We wonen in een land waar we onze kinderen een fijn feest kunnen bieden, waar we ze de kans geven om mee te gaan in een verhaal waar ze zo enorm van kunnen genieten! Ik kan er dan ook niet bij dat er mensen gaan demonstreren precies op de dag dat de intocht is. Waarom moet dat stukje voor kinderen verpest worden, ze snappen niks van die discussie! Daarnaast ouders in oorlogsgebieden, vluchtelingenkampen en noem maar op zouden maar wat blij zijn als ze hun kind zo een fijn feest konden aanbieden!

Laten we lief zijn voor elkaar en vooral onze kinderen die fijne momenten blijven gunnen en ze niet mee nemen in de volwassen discussies! De vroege kindertijd is juist de tijd om nog te geloven dat de wereld alleen maar mooi en goed is, om in een verzonnen verhaal mee te kunnen gaan en te geloven dat Sinterklaas en zijn Pieten echt bestaan. Er komen nog jaren zat dat dat niet meer kan en ze mee gaan in de discussies van de wereld.

Veel liefs,

Bibi

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie