Eten

Eten…. een van de belangrijkste onderdelen van het leven! We hebben het nodig om te kunnen overleven en tegelijkertijd is het tegenwoordig (voornamelijk in de Westerse wereld) ook een vorm om te ontspannen, gezelligheid te creëren en nog veel meer! Zo een belangrijk onderdeel van ons bestaan en toch nemen we het vaak maar voor lief!

Sinds ik hier in Doha woon en zelf momenteel niet werk zijn de uitjes die je maakt al snel “even gezellig lunchen”. Wanneer ik zoiets met vriendinnen hier afspreek lijkt het dan zo vanzelfsprekend dat je dit “gewoon” maar even kunt doen! Toch besef ik mij steeds meer dat dit helemaal niet zo normaal is en dan heb ik het niet eens alleen over buiten de deur eten, maar eten in het algemeen. Ik zie hier genoeg mensen die keihard werken en voor enorm weinig geld. Ik vraag mij dan af wat zij aan eten zouden kopen? Vaak loop ik door de supermarkt en pak ik wat ik lekker vind, maar dat kan niet iedereen.

Ook verbaas ik mij er nog steeds over dat we op school zo ongelofelijk veel leren, maar een van de belangrijkste dingen in het leven slaan we over. Tja we krijgen 3 lesjes bij maatschappij leer over hoe we moeten koken, maar weten we ook wat voor voedingsstoffen waarin zitten? Welke voedingsstoffen essentieel zijn voor je lichaam en geest? Dat leren we vaak niet en waarom niet eigenlijk?

Zeker nu ik moeder ben geworden en mijn dochtertje leert om te eten ben ik nog bewuster hiermee bezig. Ik vind het belangrijk dat ze ontdekt, proeft en ervaart wat er allemaal is, want er is zoveel!

Het is zo fijn om zo’n klein nieuw leventje te zien ontdekken en voorkeuren voor bepaalde voeding te zien maken! Van elk eet moment maken we dan ook echt een bewust momentje.

Misschien is het goed als we proberen nog wat bewuster om te gaan met eten en daarmee hopelijk ook verspilling voorkomen. Ik ben er als ik eerlijk ben ook geen ster in om niks weg te gooien, maar ik probeer hier wel zoveel mogelijk op te letten! Restjes dag komt bij ons dan ook geregeld voor.

Laten we er eens wat vaker bij stilstaan dat we van geluk mogen spreken dat we in een (deel van de) wereld leven waar je met gemak even een boodschapje haalt, want er zijn genoeg mensen waarvoor dat niet geldt. Waarvoor eten alleen overleven is en niet ook nog eens gezelligheid, liefde en bijzondere momentjes!

Ik ga vandaag weer een lekker maaltijdje maken voor mijzelf en de kleine dame en kijken en genieten hoe zij dit aan het ontdekken is!

Veel liefs en eet smakelijk vandaag!

Bibi

IMG_5453

 

Geef een reactie