Slow fashion movement

Iedereen kent waarschijnlijk de term Fast Fashion wel. Een branche die een lange tijd in een positief daglicht stond en waar iedereen graag gebruik van maakte. Maar de laatste jaren is er een verschuiving van Fast naar Slow Fashion te zien.

Er wordt namelijk steeds meer duidelijk over het effect van Fast Fashion op mensen en het milieu en dat is niet mis. De mode-industrie is namelijk na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld en dat vind ik persoonlijk wel even slikken!

De Fast Fashion collecties veranderen zo snel dat je eigenlijk altijd achter de mode trends aanloopt en het amper kan bijhouden. Daarnaast wordt de kwaliteit van de kleding ook vaak minder waardoor de kleding ook nog minder lang meegaat en we nog meer shoppen. Een vicieuze cirkel.

da6b18be7526352bd88bc3aff268c5aa

Nu ga ik mijn eigen handen absoluut niet in onschuld wassen want ik kan niet ontkennen dat ik niet van winkelen en mode houd (ik heb nota bene mode management gestuurd). Maar de laatste maanden is mijn kijk op shoppen en kleding enorm veranderd.

Gelukkig zijn de grote ketens zich hier ook steeds meer van bewust en ondernemen ze hier actie tegen. Maar gelukkig kunnen wij hier zelf ook iets tegen doen! Door onze manier van shoppen te veranderen. Stoppen met shoppen dan maar? Nee hoor!

De eerste stap is denk ik dat je jezelf moet afvragen hoeveel kleding je nou echt nodig hebt en wat er nog ontbreekt in je kast? Bij het shoppen kun je jezelf makkelijk afvragen of je een item echt nodig hebt.

Daarnaast kun je natuurlijk letten op de kwaliteit van een product. Als je jaren met een product kan doen is dat erg duurzaam. Gooi je het na een seizoen alweer weg dan is het natuurlijk niet duurzaam.

Ook kun je kiezen voor merken die op een duurzame manier produceren of juist lokaal (qua merk en productie) zijn. En het meest geweldige? Die merken maken prachtige kleding die je over 5 jaar ook nog een fashionable kan dragen.

Voor mij gaat het persoonlijk om te veranderen naar een manier van shoppen die voor iedereen leuk is, alle mensen die erbij betrokken zijn en het milieu. Een win-win situatie.

Liefs,

Lotte

IMG_5453

Geef een reactie