Taal

Ons dochtertje in inmiddels alweer bijna 10 maanden en de tijd vliegt werkelijk voorbij! Het is leuk om te zien hoe zo’n klein mensje zoveel in zich heeft en zoveel drang heeft om te groeien in elk opzicht!

Toen ze zo’n 5/6 weken oud was kwamen de eerste echte geluidjes, hoge gilletjes en haar eerst zoals wij het noemen “woordje” uiteraard zijn het klanken maar het klonk alsof ze iets zei! Enorm schattig!

Ik vind het zo ongelofelijk knap dat kinderen die drang hebben om te communiceren en als ouder wil ik daar zoveel mogelijk in investeren! Alles aanreiken wat haar kan helpen in haar taalontwikkeling! Onze kleine dame geniet enorm van boekjes, van lezen! Natuurlijk kan ze nog niet lezen maar ze vind het enorm leuk als er een verhaaltje vertelde wordt en ik daar ook beelden bij laat zien of de afbeelding van het boekje na doe! De lach die dan op haar gezicht verschijnt is goud waard!

Dan bedenk ik me vaak dat er ook kinderen zijn die niet die zorg en aandacht krijgen en waarbij het kindje geen stimulatie op dat gebied krijgt. Zo ontzettend jammer, want die aandacht is zo nodig en ze vragen er zo om!

Onze dochter roept sinds ze 4 maanden is “hey” en ze is zich bewust ervan dat je dat tegen iemand kan zeggen als die binnen komt lopen of als je diegene wilt groeten! En als je niet terug roept “hey”? Dan zegt ze het nog een keer maar ditmaal wat driftiger en harder! Onlangs liep ik met haar in de supermarkt en ze zag een ander kindje, volledig gefascineerd als ze was duwde ze zich van mij af en riep hard “hey”. Het kindje reageerde niet en ze riep harder en harder totdat de moeder van het jongetje reageerde en wat terug zei! De trots die toen in haar oogjes te zien was en de blijheid dat ze contact kon maken vond ik heerlijk om te zien!

Als volwassenen zijn we vaak vastgeroest in onze eigen “moedertaal” maar wat als we ons toch wat meer zouden verdiepen in andere talen? Welke mogelijkheden zou dat met zich mee brengen! Engels kunnen vele wel, maar Spaans, Italiaans, Arabisch om maar een paar talen te noemen! Wellicht ga ik hier nog een cursus Arabisch volgen, ik ben namelijk wel erg geïnteresseerd in een andere taal en de drang die de mens heeft om te communiceren (op welke manier dan ook) fascineert mij!

Veel liefs,

Bibi

IMG_5453

Geef een reactie