Lotte’s haptonomie ervaring

Zoals we goed voor iedereen om ons heen zorgen en voor onze spullen moeten we ook goed voor onszelf blijven zorgen. En daarom ben ik een groot voorstander om jezelf te blijven ontwikkelen en om daarbij hulp te zoeken wanneer je die nodig hebt! We gaan namelijk ook gewoon naar een dokter wanneer we lichamelijke klachten hebben.

Zo heb ik een flink aantal sessies gehad bij een Haptonoom waar ik graag wat meer over vertel omdat veel mensen niet weten wat het precies is en denken dat het super zweverig is.

Een aantal jaren geleden verloor ik mezelf namelijk helemaal in mijn werk, mijn perfectionisme in mijn werk en in de hoeveelheid werkdruk. Ik kreeg hier oprecht lichamelijke klachten van en daar wilde ik mee leren omgaan zodat de klachten ook weer zouden verdwijnen.

Zoals jullie misschien nog weten ben ik toen begonnen met het lezen van de boeken van Brené Brown en heb ik ook super inspirerende sessies gehad met een coach. Maar toch voelde het nog of er een deel hulp ontbrak. Daar sprak ik met mijn moeder over en zij raadde mij Haptonomie aan omdat ze daar zelf heel veel baat bij had gehad.

Zo gezegd, zo gedaan en ik zocht online naar een Haptonoom die mij aansprak en al snel vond ik iemand bij mij om de hoek. Ideaal!

IMG_0127.PNG

Okay, dit klinkt allemaal toppie maar wat is Haptonomie nou eigenlijk?! Bij Haptonomie staat de balans tussen je lichaam en je geest centraal. We verliezen ons namelijk ontzettend snel in ons hoofd en in deze drukke wereld waardoor we totaal niet meer naar ons lichaam luisteren en bijvoorbeeld niet doorhebben wat ons lichaam ons vertelt.

Denk bijvoorbeeld aan een heftige hoofdpijn aanval aan het einde van een te drukke week. Dit kan een voorbeeld zijn van je lichaam die aangeeft dat het allemaal even wat teveel was en je wat rust moet nemen.

In de sessies leer je hiermee omgaan door het doorlopen van bepaalde oefeningen maar bijvoorbeeld ook door aanrakingen van je Haptonoom. Dit klinkt misschien een beetje gek maar je ligt op een relaxte bank waar je even helemaal tot jezelf kan komen en doordat de Haptonoom bijvoorbeeld je schouders of je benen aanraakt voel je die in een keer heel bewust. Dit is een manier om je te laten voelen hoe je lichaam voelt en waar bijvoorbeeld aandacht voor nodig is.

Als je een aantal keer zulke sessies hebt gehad kun je wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt zelf je lichaam heel goed voelen zonder dat je daarvoor aangeraakt moet worden en hierdoor kun je dus perfect ontspannen.

Dit is natuurlijk een hele beknopte versie van wat Haptonomie allemaal is. Maar het belangrijkste aspect voor mij was het feit dat je naar je lichaam leert luisteren en dus tijdig problemen kan signaleren. Want je lichaam geeft zoveel meer aan dan dat je in eerste instantie denkt.

Ik ben er persoonlijk super blij mee dat ik deze sessies heb gevolgd en kan het ook echt aan iedereen aanbevelen!

Veel liefs,

Lotte

IMG_5453

 

 

Geef een reactie