Must-read boek | Ik zal de laatste zijn

Helaas lees ik veel minder boeken dan ik eigenlijk zou willen. Ik vind het heerlijk om te doen maar toch schiet het er dan vaak bij in. Zonde! Ik kom daarentegen wel heel vaak in de boekenwinkel Hoogstins bij mij in de buurt. Ik vind het een heerlijke winkel om in rond te lopen en al die boeken te zien.

De laatste keer viel mijn oog op het boek: ”Ik zal de laatste zijn” van Nadia Murad. Na het lezen van de achterkant was ik gelijk om en nam ik het boek mee naar huis. Het is een waargebeurd verhaal en het gaat over het Jezidi meisje Nadia die de meest verschrikkelijk dingen heeft mee gemaakt onder het IS bewind.

IMG_9665

Nadia en haar familie woonde voordat de oorlog uitbrak in Irak samen in een omgeving waar ook Moslims woonde. Ze groeide ontzettend gelukkig op en ze maakte al plannen voor de toekomst. Hier kwam allemaal abrupt een einde aan toen IS haar dorp binnenviel en begon met het uitroeien van het Jezidi geloof. Terwijl familieleden en vrienden werden vermoord werden de jongere meisjes door IS meegenomen om te worden verhandeld als seksslaaf. Echt onbeschrijfelijk dat dit is gebeurd!

Na het lezen van dit boek realiseer ik me des te meer wat bevoorrecht wij in Nederland zijn maar ook hoeveel ik ook nog niet weet over die verschrikkelijk oorlog in Syrië en Irak waar vrouwen en mannen als Nadia als dieren werden behandeld.

Wat mij betreft is dit boek een dikke aanrader omdat het na al die horror vooral laat zien hoe sterk een mens kan zijn! Ik heb ongelofelijk veel respect voor Nadia en ik hoop dat ze in haar doel om IS’ers voor het gerecht te krijgen zal slagen.

Liefs,

Lotte

IMG_5453

Geef een reactie