De wereldbewoner

Sinds jaar en dag reist men al en zeker door alle huidige vervoersmiddelen is het makkelijk geworden om de wereld te zien! Why shouldn’t we?

Momenteel woon ik dan zelf alweer ruim een half jaar in het Midden-Oosten een wereld die ik nog steeds aan het ontdekken ben. Andere culturen waar ik soms niks van snap, maar die mij wel enorm interesseren! En ook merk ik dat het soms best confronterend kan zijn als het besef komt hoe bevoorrecht ik ben.

Ik sprak onlangs met een Uber chauffeur in Doha en hij vertelde mij dat hij daar al 8 jaar woont en werkt, maar heimwee heeft naar zijn thuisland India. Zijn vrouw en kinderen ziet hij hooguit 1 maand in het jaar en al het geld dat hij verdient ging naar hen. Hij vertelde dat hij niet mooi of groot woonde en dat het hard werken was. Even kwam de gedachte in mij op “is dit wel waar? Wil hij niet gewoon een extraatje verdienen?”. Maar al snel was die, toch wel beschamende, gedachte weg en kwam er een oprecht gesprek op gang! Hij was fan van het Nederlandse voetbal en met name Dirk Kuijt vond hij erg goed.

Ook in ons kikkerlandje zijn er genoeg mensen (zowel mensen die geboren en getogen zijn in Nederland als mensen die later hier zijn komen wonen) die keihard moeten werken voor soms een greintje geld. Je geluk beproeven in het buitenland! Waarom ook niet? Ik en mijn man doen het immers ook! Toch wordt er veelal op neergekeken wanneer het mensen betreft die “simpeler” werk uitvoeren.

Dan vraag ik mij wel eens af zouden de meeste Nederlanders dat ook niet doen als ze het ergens anders beter konden hebben? Ik denk het wel!

Maar naast een betere toekomst in een ander land is het toch ook enorm leuk om nieuwe culturen te ontdekken! Gewoontes van andere volkeren die mij totaal nieuw zijn leer ik nu kennen! Soms denk ik wel eens aan later, want we zouden ooit terug willen naar Nederland. Je mist toch vaak de mensen die vertrouwd zijn, maar toch kriebelt het ook om in meerdere landen te mogen wonen en weer nieuwe avonturen te ontdekken!

Voorlopig wonen we nog in Doha en dat vind ik heerlijk! Ik ben gelukkig in Qatar en voel mij gelukkig dat ik een wereldbewoner mag zijn!

Veel liefs,

Bibi

IMG_5453

Geef een reactie