Childhood

“Childhood is not from birth to a certain age and at a certain age the child is grown and put away childish things. Childhood is the kingdom where nobody dies”

Deze bekende quote komt natuurlijk van de Twilight saga en heeft mij altijd geïntrigeerd. De dagen vliegen soms voorbij en ik zie mijn dochter met de dag groter worden en meer kunnen!  Een ontwikkeling waardoor ik mij vaak bewust ben dat alles zo enorm snel gaat en ik soms zou willen dat de tijd even stilstaat.

Ik krijg wel eens de vraag waar wil je, je dochter op school doen? En hoe vindt je het als ze in Doha naar school zou gaan? Ik heb zeker een antwoord op deze vragen, maar besef mij ook goed dat ik er nu nog niet te veel aan wil denken! Laat haar alsjeblieft nog lekker een onbezorgd kind zijn! Want als ik terug denk aan mijn eigen jeugd lijkt die voorbij gevlogen te zijn terwijl sommige herinneringen als de dag van vandaag door mijn gedachten gaan.

Ik heb de afgelopen jaren veel met peuters gewerkt en wat ik altijd zo heerlijk vond was die onbezonnenheid die zij nog hebben. Niks is te gek, ze zijn heel puur en ze geloven nog overal in! Het laten leren van deze kinderen op een speelse wijze is iets wat ik erg leuk vindt! Het vertrouwen dat ze in je hebben is ontroerend en nu ik naar mijn eigen dochter kijk zie ik die puurheid en goedheid ook terug. De vraag die bij mij dan gelijk opkomt is; waarom moeten kleine kinderen al zo jong zo veel? Als ouder voel ik mij juist verplicht haar daar nu nog tegen te beschermen! Geniet maar en leer in je eigen tempo en op je eigen manier, maar geniet vooral!

Ook in Nederland zie je kinderen al steeds jonger verplichtingen krijgen, zoals een Cito toets wanneer een peuter 2,5 jaar oud is. Waar zijn we mee bezig is dan het enige wat in mij naar boven komt?

Enige tijd terug zag ik in een documentaire een school in Japan genaamd Fuji. Deze school die zo’n 600 kinderen opvangt tussen de leeftijd van 2 en 6 jaar houd het Montessori onderwijs aan, maar geeft hen door het bijzondere ontwerp van de school een extra dementie van vrijheid. De lokalen zijn ruim en licht en in verbinding met elkaar! my type of school!!

IMG_2218

Voor nu is mijn dochter nog lekker thuis en dat blijft voorlopig zo! Ik probeer haar zo lang mogelijk lekker te laten genieten!

Veel liefs,

Bibi

img_0335

Geef een reactie