Film review: Utøya

Film review Utoya movie

Weet jij ook nog precies waar je was toen je het hoorde over de aanslag op het Noorse eiland Utøya?

Deze aanslag maakte enorm veel indruk op mij en ik denk op ontzettend veel mensen! Het feit dat het een bewuste aanslag was op kinderen op een eiland waar ze niet goed vanaf konden en dat de aanslag 72(!) minuten lang heeft geduurd. Echt verschrikkelijk!

Nu is er een documentaire achtige film gemaakt over deze aanslag genaamd Utøya. De film volgt een fictief personage op het eiland vanaf het moment dat het start totdat het is afgelopen.

Toen er werd aangekondigd dat er nu al (7 jaar na dato) een film over de aanslag is gemaakt zorgde voor ontzettend veel ophef in Noorwegen. Maar nu de film door veel mensen is gezien veranderden de meningen hierover.

Wat de filmmaker namelijk heeft willen doen is het een gezicht geven van de vele jonge slachtoffers. We weten allemaal ontzettend veel over de dader maar over de 77 slachtoffers amper iets! En op deze slachtoffers focused deze film zich.

Ik denk dat dit een van de meest intense films is geweest die ik ooit heb gezien. Je volgt namelijk een personage en hebt net als de slachtoffers slecht overzicht wat er nu aan de hand is en daardoor is de angst en paniek heel goed voelbaar.

Het is dus absoluut geen feel good movie maar zelf wilde ik deze film heel graag zien om nog meer te voelen wat de kinderen op het eiland hebben moeten doorstaan en om een aanslag als deze nooit te vergeten! Want mijn god wat was dit vreselijk!

Wat daarnaast super bijzonder is, is dat de film in een shot is gefilmd! Heel erg bijzonder en hierdoor zit je er nog meer in.

De film Utøya is wat mij betreft een eerbetoon aan de vele slachtoffers doordat ze een gezicht krijgen in plaats van een nummer te zijn.

Liefs,

Lotte

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie