Fast Fashion

Fast fashion, het is een fenomeen waar wij als millenials mee zijn opgegroeid. Grote buitenlandse ketens die ontzettend veel variëren in hun collecties voor hele kleine prijsjes.

Dit is natuurlijk een ontzettend mooi concept en zorgt ervoor dat wij met zijn alle met de laatste trends mee kunnen gaan zonder er honderden euro’s aan uit te geven. Dit klinkt natuurlijk fantastisch maar het brengt ook hele vervelende dingen met zich mee.

De kledingindustrie is namelijk erg milieuonvriendelijk. Zo is er voor het maken van een spijkerbroek 8.000 liter water nodig! Say What!?
Daarnaast worden er steeds meer stoffen gemaakt met poly’s. Denk aan polyester en polyurethaan. Nu is er niks mis met deze stoffen zelf maar bij het wassen brengen ze kleine deeltjes plastic in het water wat natuurlijk wel schadelijk is.

Vroeger was mijn motto ”veel voor weinig nooit chagrijnig” maar de laatste tijd merk ik aan mezelf dat ik vaker neig naar een betere kwaliteit en meer tijdloze stuks. Een investering in een mooie garderobe dat een tijd mee kan gaan. Zeker na het zien van bepaalde cijfers over Fast Fashion ben ik er bewuster van geworden en let ik er meer op.

In dit artikel en video legt de NOS heel goed uit wat Fast Fashion is en wat de gevolgen ervan zijn.
https://nos.nl/op3/artikel/2239261-hoeveel-kleren-gooi-jij-ieder-jaar-weg.html

Zelf ben ik ook gek op winkelen en hou ik van variatie in mijn kledingkast. Daarom raad ik je absoluut niet aan om te stoppen met winkelen maar wel om er bewuster mee bezig te zijn. Dus investeer liever in duurdere stuks die langer mee gaan, koop en verkoop spullen bijvoorbeeld via United Wardrobe, de IJhallen of via marktplaats en ruil eens wat kleding met je vriendinnen.

Op zondag 29 juli staan wij trouwens op de IJhallen om andere meiden blij te maken met leuke items!

Liefs,

Lotte

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie