Kleding maakt de vrouw

Elke dag hebben we weer de luxe om voor de kast te staan en onszelf af te vragen: Wat trek ik vandaag nou eens aan? Daarbij rekening houdende met het weer, onze stemming en bijvoorbeeld de gelegenheid.

Wij persoonlijk kunnen daar heel erg van genieten, maar zijn ons ook bewust dat dit een (materiële) luxe is. Genoeg mensen hebben deze keuze niet en doen hun kleding aan omdat het functioneel is, omdat het bij de cultuur hoort, of omdat zij simpelweg niet meer keuzes hebben.

Kleding lijkt zo oppervlakkig, oh weer een mode meisje of weer een nieuw winkeltje dat geopend is. Maar als je goed kijkt zul je zien dat kleding veel meer is dan alleen mooi of leuk. Door de eeuwen heen heeft de mode zich ontwikkeld en zijn er genoeg fashion statements gemaakt die veel verder gingen dan alleen het aanhebben van een leuke outfit.

Waarom wij dit schrijven? Omdat we met verbazing naar de outfit van Melania Trump hebben zitten kijken deze week. Een vrouw die zoveel invloed kan hebben, zeker met haar toegang tot alle modemerken over de hele wereld, koos zij op zo’n moment voor een jasje waarop staat “I really don’t care, do u?”

Gisteren werd er bij RTL Boulevard gespeculeerd waarom ze uitgerekend nu dit jasje droeg? Maakt ze een statement naar de kinderen en ouders die van elkaar gescheiden zijn? Is dit een dikke middelvinger naar haar man? Of heeft ze er simpelweg niet over nagedacht? Tja de enige die het zal weten is zijzelf uiteraard. Maar het zette ons wel aan het denken. Powervrouwen en eigenlijk zijn we dat allemaal op onze eigen manier kunnen doormiddel van mode hele krachtige statements maken!

Kijk ook eens naar de uitreiking van de Golden Globes dit jaar. Alle vrouwen hadden afgesproken om in het zwart te gaan. Met deze statement wilde zij duidelijk maken dat ze met de journalisten over meer wilde praten dan alleen “welk merk draag je vanavond” maar juist ook  de vraag “waarom draag je dit?”. Dit allemaal naar aanleiding van de gehele kwestie rondom de Me Too schandalen. Een simpele maar krachtige manier om duidelijk te maken; “dit pikken wij niet meer”.

Zijn we ons daar wel van bewust eigenlijk? Of hoeven we geen statements te maken met kleding? Dat is voor ieder natuurlijk aan zichzelf om te bepalen!

Wij zijn er zelf wel meer over gaan nadenken en willen ons er ook wel meer mee bezig gaan houden! Wat betreft het jasje van mevrouw Trump? Tja wij zouden zelf voor iets anders gekozen gekozen hebben.

En jij? Zou jij een statement durven of willen maken met je kleding?

Veel liefs,

Bibi & Lotte

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie