Een ode aan het moederschap

Vandaag is het Easy Peasy Sunday maar natuurlijk ook moederdag! Hoogste tijd om een ode aan alle moeders, oma’s en mommy’s to be te brengen.

En wat is een betere manier om moeders in het zonnetje te zetten dan henzelf te laten vertellen wat het moeder zijn zo mooi maakt!?

We vroegen het aan een aantal moeders, oma’s en mommy’s to be.

”De onvoorwaardelijke liefde die je meteen hebt en krijgt bij je zwangerschap. Het mooiste wat mij is overkomen. Om twee kinderen op te zien groeien naar volwassen mensen en dat ik aan deze ontwikkeling mijn bijdrage heb mogen geven. Hoe mooi is dat? Het is trouwens heel bijzonder dat je als moeder altijd voelt hoe het met je kind gaat. En dat begint allemaal al bij het herkennen van huiltjes! Het lastige maar wat wel belangrijk is, is het loslaten van je kind en hen de ruimte te geven. Uiteindelijk is het allermooiste om te zien dat je kind gelukkig is”.

“Moederschap is de meest intense liefde, waarmee je je voor altijd met je kind verbonden voelt. Waarmee je hoopt veel blije fases mee te mogen leven, de blije, de gelukkig en alle andere momenten met struikelen, vallen en opstaan.”

Het moederschap begint voor vrouwen al bij de zwangerschap! Dat wordt in het volgende stuk mooi omschreven.

”Zelf ben ik dan nog wel niet zo lang moeder, mijn dochter is nu bijna 6 maanden, maar ik denk dat het moederschap al gelijk bij de zwangerschap begint. In dat geval ben ik toch al meer dan een jaar moeder. Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, maakte ik mij helaas al snel best veel zorgen. In het begin heb je alleen nog maar je zwangerschapstest als bewijs dat je zwanger bent, maar heb je nog geen echo gehad. Zou het allemaal wel goed zijn? Ben ik überhaupt wel echt zwanger? (Oke, dat laatste wist ik wel vrij zeker – kotsmisselijk en super moe.)
Vervolgens heb je wel de echo gehad, maar moet je wachten op de 20 weken echo waarin je hopelijk hoort dat alles goed is. Daarna komt de bevalling er al heel snel aan, zou dat allemaal wel goed gaan? Je leest het al, één grote brok bezorgdheid.
Gelukkig is dit stukken minder geworden sinds ze uit mijn buik is. Nu kan ik haar tenminste zien en ik zie dat het een gelukkig en blij meisje is dat elke dag iets bij leert. Soms gefrustreerd omdat iets nog niet lukt, maar als het dan wel lukt zijn zowel zij (denk ik) als ik ontzettend trots.
De aandacht die je van anderen krijgt is trouwens ook heel bijzonder. Nooit geweten dat dit zo overweldigend is. De meest geïnteresseerden: oudere vrouwen (vanaf welke leeftijd mag je deze term gebruiken?) en ik heb kort geleden ontdekt: Italianen. Wát een aandacht, echt ie-de-reen gaat met haar praten met een kinderstem, naar haar lachen, gekke bekken trekken etc. Hartstikke leuk natuurlijk, maar na een aantal dagen werd ik er ook een beetje moe van… Want weet je, wat andere mensen van mijn babymeisje vinden, maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Natuurlijk maakt het mij trots als mensen zeggen dat ze mooi/schattig/snel is, maar als ze dat niet vinden: ik vind het lekker wel”. 

“Het moment dat je weet dat je zwanger bent en wanneer je de eerste echo ziet. Dat moment zit zo vol met liefde en trots. Ik ben nu 20 weken zwanger en de liefde voor dit kleintje is nu al zo intens. Je wilt direct al het beste voor je kind en ze gaat voor alles, zolang het met haar maar goed gaat, dat is het belangrijkste. Ook de band tussen mij en mijn partner heeft een diepere laag gekregen, je voelt beide die intense liefde en de band samen versterkt hierdoor nog meer. Wij hadden onlangs de 20 weken echo en toen we haar zagen bewegen keken mijn man en ik elkaar aan, het enige wat wij voelde was grote trots en intense liefde. Heel bijzonder om dit mee te mogen maken.”

Veel moeders mogen ook ervaren hoe het is om oma te zijn. Wederom een fantastische ervaring voor veel vrouwen.

”Het is geweldig om te ervaren dat jouw kind nu de rol heeft van ouder. Om te zien hoeveel geluk dat brengt bij niet alleen de ouders maar ook bij de grootouders. Het delen van dit nieuwe leven en hiervan volop te mogen genieten is geweldig”. 

IMG_6676

Het zijn van een moeder is zoals je leest niet altijd makkelijk met zorgen en struggles maar bovenal draait het moederschap vanaf minuut 1 om de liefde! En wat is er nou mooier dan dat?!

Lieve mama’s, oma’s, mommy’s to be en onze eigen fantastische moeders we wensen jullie allemaal een hele mooie moederdag!

Bedankt voor alles en met name jullie onvoorwaardelijke liefde.

Liefs,

Bibi & Lotte

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie