Brene Brown boeken

Vandaag staat After Wines in het teken van de inspirerende Amerikaanse schrijfster Brene Brown en drie van haar boeken.

Net na de zomer van 2017 ben ik overspannen geraakt. Ontzettend naar om mee te maken en nog moeilijker om er goed uit te komen. Vanaf het eerste moment wist ik gelijk dat ik dit maar een keer mee zou ”willen” maken en dat ik er alles aan zou doen om het in de toekomst te voorkomen.

Daarom heb ik op verschillende manieren hulp gezocht en ben ik er helemaal uitgekomen- never again! Naast professionele hulp heeft mijn vader de boeken van Brene Brown aangeraden omdat een collega van hem er veel aan had gehad. 

Nu ben ik niet echt een zelfhulpboeken lezer maar ach, het zou ook zeker geen kwaad kunnen. Dus die middag ben ik gelijk naar de boekenwinkel gegaan en heb ik drie (reeks) boeken van Brene Brown gekocht. 

Brene Brown (geweldige naam ook) is een onderzoekshoogleraar / sociaal wetenschapper maar dus ook boekenschrijfster. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar schaamte, moed en kwetsbaarheid. Super interessante onderwerpen!

Haar bevindingen en eigen ervaringen heeft ze gebruikt voor haar volgende drie boeken:

  • De moed van de imperfectie
  • De kracht van kwetsbaarheid
  • Sterker dan ooit

Brene Brown - 4

De titels spraken me al gelijk aan. Er heerst nog steeds een gevoel dat kwetsbaarheid voor sukkels is en dat je vooral zo perfect mogelijk moet zijn zoals op alle perfecte instagram accounts.

Ik begon met het eerste boek uit de reeks, de moed van de imperfectie. Dit boek is niet erg dik waardoor ik het binnen een paar uurtjes had uitgelezen. Dit boek staat in het teken van ‘’jezelf de moeite waard vinden’’. Dit klinkt erg makkelijk maar wanneer je het boek leest werd ik wel een aantal keer met mijn neus op de feiten gedrukt.

Brene Brown - 7

Het tweede boek vond ik het beste boek van de drie – de kracht van kwetsbaarheid. In een notendop komt het erop neer dat kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven. Kwetsbaarheid is namelijk juist iets wat we vaak ontwijken en ons totaal niet gemakkelijk bij voelen. In het boek geeft Brene heel mooi weer wat er gebeurt als je het wel doet.

Brene Brown - 9

Sterker dan ooit, een mooie en pakkende titel voor het derde boek van deze reeks. Dit boek staat in het teken van hoe je weer opstaat na een val. Het vallen en struikelen in het leven is simpelweg niet te voorkomen en daarom is het goed om te weten hoe je hier voor jezelf mee kan omgaan.  

Brene Brown - 12

Wat Brene erg goed doet is dat ze met veel persoonlijke voorbeelden werkt. Tijdens het lezen heb ik regelmatig hardop zitten lachen omdat ze dingen heel pakkend omschrijft. Het zijn zeker niet alleen maar serieuze boeken , gelukkig!

De boeken van Brene vind ik ontzettende aanraders voor iedereen die zoekende is naar bijvoorbeeld een goede balans, te maken heeft met overspannenheid of gewoon erg nieuwsgierig is. 

Door haar achtergrond als onderzoekster zijn het absoluut geen zweverige boeken geworden en durft ze zichzelf bloot te geven met voorbeelden om te laten zien dat ook zij nog steeds tegen dingen aanloopt. Maar het gaat er uiteindelijk om hoe je met moeilijkheden en moeilijke situaties omgaat. Hier heb je zelf meer invloed op dan je in eerste instantie denkt.

Het volgende TED filmpje is perfect voor wanneer je nieuwsgierig naar Brene bent geworden maar nog wat meer van haar wilt zien. Dit filmpje is trouwens al ruim 1.8 miljoen keer bekeken!

https://www.youtube.com/watch?v=X4Qm9cGRub0

Heb je zelf het idee dat je overspannen bent of dat het zou kunnen gebeuren? Bespreek het dan absoluut met je huisarts en HR vertrouwenspersoon zodat je goed geholpen kan worden!

Veel leesplezier!

Liefs,

Lotte

Ducth Gigil tekst

Geef een reactie