DIY kastje opknappen

Een van de leukste dingen om te doen vind ik het opknappen van meubels en kledingstukken.

Door het aanpassen van bijvoorbeeld de kleur of pootjes verander je vergeten meubels tot de eyecatcher van jouw huis!

De afgelopen maanden ben ik met verschillende kastjes aan de slag gegaan en was mijn woonkamer een tijd lang meer een werkplaats te noemen dan een huis.

Ik wil jullie daarom graag laten zien dat het totaal niet moeilijk is om zelf unieke meubels te maken van bestaande stukken.

Mijn DIY woede begon bij een afgeschreven houten ladekastje van mijn vriend. Dit kastje stond al een hele tijd in onze slaapkamer en diende puur ter opslag van kleine rommeltjes. Ik heb vaak gedacht om het buiten bij de container te zetten maar ik kwam er simpelweg nooit aan toe, gelukkig!

Op een ochtend begon het te kriebelen en ben ik naar de bouwmarkt om de hoek gefietst voor grondverf, de lak, kwasten, schuurpapier en bakjes.

Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk wanneer je meubels gaat opknappen of iets gaat schilderen.

De eerste stap is het schuren van het kastje en alle hoeken. Voor de eerste schuurlaag mag dit best grondig. Na het schuren kun je het kastje afnemen met een natte doek zodat het kastje schoon is voor wanneer je gaat beginnen met schilderen.

Ik ben begonnen met de grondverf. Door een laag grondverf pakt je lak beter en krijg je uiteindelijk een mooier resultaat.

Wanneer de grondverf droog is schuur je het kastje licht en neem je het kastje vervolgens weer af met een doekje.

Het echte leuke werk begint bij het schilderen in kleur. Ik heb gekozen voor lak op waterbasis in een warme blauwe kleur. Lak op synthetische basis kan ook maar vind ik minder prettig verven en ruikt veel sterker.

De verf roer je vervolgens goed door en kun je in een verfbakje gieten. Ik gebruik een klein rollertjes speciaal voor verf op waterbasis en een kwastje voor de hoeken en randen.

Maak de rollertjes een klein beetje nat en begin bij het verven van randen om vervolgens de grotere vlakken te verven. Zorg ervoor dat je niet te hard duwt omdat er anders strepen zichtbaar kunnen worden.

Laat de eerste verflaag vervolgens goed drogen. Wanneer de verflaag volledig gedroogd is kan er weer licht geschuurd worden om de tweede verflaag aan te brengen. Afhankelijk van hoe goed de verf pakt herhaal je dit proces.

DIY_blauw kastje_16
Op het originele kastje zaten erg saaie knopjes. Ik wilde de knopjes daarom niet schilderen en laten zitten maar nieuwe knopjes bevestigen. De zoektocht naar betaalbare en originele knopjes was nog een behoorlijk gedoe.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij de Zara Home en heb ik geweldige exemplaren gescoord. Na het verven heb ik de knopjes op de lades bevestigd. De gaatjes waren niet groot genoeg voor de knoppen dus die heb ik met de boormachine iets vergroot.

Ik ben echt ontzettend blij met het resultaat! Ik gebruik het kastje nu als nachtkastje en is ideaal met al die lades.

DIY_blauw kastje_10

 

 

Wanneer je van plan bent om zelf iets op te knappen en te schilderen hou dan vooral de aanbiedingen van de Gamma en Praxis in de gaten, dit kan al snel veel geld schelen.

Liefs,

Lotte

Ducth Gigil tekst

2 gedachten over “DIY kastje opknappen

    1. Hi! Dank je voor je reactie! Daar heb je absoluut gelijk in, in volgende blogs komen er duidelijke foto’s van voor en na. Fijn weekend! Groetjes Bibi en Lotte

Geef een reactie